Загадка: взимку та влітку, ой-ой як сліплять! Кожен рибалка знає, що це відблиски на воді!

Світло сонця, відбите від водної поверхні (відблиск) дратує, тримає в напрузі, викликає головний біль і що найгірше – не дає отримати свою дозу насолоди від улюбленого заняття. Як казав один старий рибалка: «відблиски, вони як біль, тільки гірше»!

Добре, що є полярики!

Якщо двома словами, то окуляри з поляризацією приглушують відбите від горизонтальної поверхні світло. Тільки не плутайте поляризаційні окуляри (polarized) з антивідблисками (anti-reflective) – у них зовсім різні завдання. Детальніше про технології в окремій статті. А тут йтиметься про особливості поляризаційних окулярів для риболовлі.

 

Проблеми, які можуть вирішити правильні поляризаційні окуляри:

  1. Розумний світлофільтр діє вибірково і приглушує відблиски
  2. Такі окуляри безпечні для зору і захищають не лише від яскравого сонячного світла, а й від його шкідливої невидимої ультрафіолетової складової (стаття).
  3. Захищають від вітру та бризок, пилу та піску, гілок і очерету, від настирливих комарів і мошки, від гачків, що летять у вічі, небезпечної снасті тощо 
  4. Блики можуть перешкодити вчасно помітити клювання. В окулярах з поляризацією підвищується концентрація та реакція, а це впливає і на улов.
  5. Полярики прибирають відбиття неба з водної поверхні і дозволяють краще бачити крізь воду: спостерігати за рибою, помічати водорості, каміння або корчі на дні.
  6. Допомагають уникнути зачепів, обривів волосіні та інших неприємностей (заощаджують час, нерви та гроші на снасті).
  7. Найголовніше. На трофейних фото з рекордним уловом не буде видно «веселих» і закритих очей, адже навіть п'яний успіхом рибалка виглядає бадьоро, в улюблених окулярах)

 

Поговоримо про міцність

Уламки розбитих очок іноді можуть бути небезпечнішими, ніж те, чим вони були розбиті. Сучасні поляризаційні лінзи багатошарові і виготовляються зі спеціальних полімерних плівок. Вони легші і безпечніші, ніж скляні, але неб'ються далеко не всі полярики. Безпечними можна назвати лише ті окуляри, лінзи яких виготовлені з ударостійкого полікарбонату та відповідають міжнародним стандартам безпеки ANSI Z87.1 та CE EN166. Такі окуляри не розіб'ються, якщо прилетить важка блешня або навіть заряд дробу з рушниці неуважного мисливця (реальний випадок).  Удароміцні полярики за посиланням: УДАРОМІЦНІ ПОЛЯРИКИ

 

 

Прикро, коли улюблені окуляри тонуть

Досить часто рибалки розповідають, як утопили не одну пару очок. Зменшити ризик їх падіння (і не лише у воду) допоможе звичайний шнурок для окулярів.  Хоча надійніше буде обзавестися спеціальним ремінцем-поплавцем, який у разі падіння у воду утримає Ваші улюблені окуляри на поверхні і не дасть їм піти на дно.

 

 

 

Є ще варіант – нетонучі полярики для водних видів спорту. Такі окуляри не втопляться навіть без поплавця. До того ж їх оправи іноді робляться зі спеціального легкого і гнучкого полімеру, який не тільки тримається на воді, а й не ламається при ударах і деформаціях.   НЕТОНУЧІ ПОЛЯРИКИ

 

 

 

Якщо питання поломки оправи – це для Вас хвора тема, то гляньте на ці окуляри, оправа яких здатна витримати серйозні навантаження). Гнучкі полярики

 

 

Діоптрії в поляризаційних окулярах

Якщо рибалка використовує діоптричні окуляри для корекції зору, то доводиться вибирати одне з двох: або чіткість зору, або захист від сонця та відблисків. Хоча існує вирішення й такого питання.  

 Для тих, хто гірше бачить вдалину – є спеціальні окуляри, що одягаються поверх діоптричних. Вони дозволяють одночасно використовувати коригувальні та поляризаційні властивості двох різних очок. 

 

ПОЛЯРИКИ ПОВЕРХ ОЧКУ

Для тих, хто погано бачить поблизу (при далекозорості) – існують біфокальні поляризаційні окуляри (у нижній частині темної поляризаційної лінзи вбудована маленька лінза із заданою діоптричною силою (від +1,5 до +3.0). Це просто знахідка для рибалок! Такі окуляри захищають від сонця та відблисків, не заважають дивитися в далечінь, краще бачити дрібні деталі поблизу (дуже корисно при роботі з гачками, лісками та іншими снастями). 

Відео огляд тут!   А список усіх біфокальних окулярів тут – БІФОКАЛЬНІ ОКУЛЬКИ

 

Окуляри для риболовлі повинні забезпечувати не лише фронтальний, а й бічний захист. Рекомендовано використовувати обтічні спортивні форми.

Найчастіше рибалки обирають окуляри такого плану (FLORIDA 3). Їхня універсальна форма підходить для своїх завдань практично всім і рибалкам, і водіям.

 

 

Щодо кольору лінз – найприємнішим і універсальним вважається коричневий, хоча багато хто воліє просто темно-сірий світлофільтр.

 Щодо жовтих поляризаційних окулярів – то не варто сподіватися, що вони повністю приберуть відблиски. Вони лише трохи притемнять їх, забарвивши у темно-жовтий колір.

 

 Смачна юшка Вам! Ні хвоста, ні луски!)