Стаття буде досить довга. Знаю, що не всі подужають прочитати її до кінця. Тому одразу скажу основне, а подробиці дізнаються лише допитливі.

Коротко про зміст цієї статті:

ЗАМІСТЬ купівлі дорогого комплекту окулярів зі змінними лінзами, можна взяти кілька різних недорогих окулярів + футляр та ін. аксесуари за ті ж гроші... або вже готовий компактний набір змінних окулярів Rotator TRIKIT.

 

 

Попередження!

Думка автора цієї статті суб'єктивна, але ґрунтується на багатому особистому досвіді тестування та експлуатації захисних окулярів десятків різних моделей у найрізноманітніших умовах. 

 

Ніхто не відмовляє Вас від покупки окулярів зі змінними лінзами

Просто хотілося б поділитися з Вами нашим багаторічним цінним досвідом та запропонувати неочевидні варіанти. Поки що безкоштовно!)

У процесі вибору захисних окулярів люди стикаються із проблемою вибору кольору лінз. Адже кожен світлофільтр має своє призначення (докладніше про це в окремій статті). Але кожна проблема має варіанти вирішення. І одним з варіантів вирішення проблеми вибору кольору лінз є вибір на користь окулярів зі змінними лінзами. Найчастіше такі окуляри комплектуються м'яким або жорстким футляром і як мінімум двома-трьома найпопулярнішими світлофільтрами (темні, прозорі та жовті лінзи). Зустрічаються і варіанти з додатковими світлофільтрами в різних комбінаціях (коричневі, дзеркальні, поляризовані, лінзи-хамелеони з різного роду напилення тощо). Здавалося б, перед нами найуніверсальніше рішення, адже переваги змінних лінз очевидні

Саме тому ми й поговоримо про недоліки даного варіанту, які не такі очевидні:

Перелічимо ті мінуси та незручності, з якими стикається людина в міру використання окулярів зі змінними лінзами:

  1. Вибір таких очок на ринку не такий широкий, як звичайних моделей зі стаціонарними лінзами.
  2. Окуляри зі змінними лінзами коштують значно дорожче за простіші варіанти, отже на них доведеться більше витратитися. 
  3. Найчастіше лінзи в таких захисних окулярах сидять не так міцно, як у звичайних. Інакше було б занадто складно їх змінювати, щоразу ризикуючи при цьому перегнути та зламати оправу.
  4. Оправи таких окулярів швидше зношуються через навантаження при зміні лінз. На додачу до всього, оправи найчастіше виготовляються з пластику, а лінзи - з полікарбонату. А як відомо, пластик - набагато тендітніший матеріал, ніж надміцний полікарбонат. Через цю різницю в міцності матеріалів лінзи при частій заміні з часом поступово протирають пластикові пази в оправі, і вони перестають утримувати лінзи так само міцно, як вони утримувалися спочатку.
  5. Найчастіше лінзи таких окулярів більше схильні до запотівання, оскільки не мають заводського антифог-покриття (захист від запотівання).
  6. Досить часто, вибираючи окуляри зі змінними лінзами, покупець робить вибір на користь багатої комплектації, жертвуючи при цьому зовнішнім виглядом та захисними характеристиками (адже якщо окуляри сидять на обличчі не ідеально, то і свої функції вони не зможуть виконувати повною мірою) .
  7. Якщо в таких окулярах зламалася або загубилася оправа – Змінні лінзи, що залишилися, будуть марними. 
  8. Для того, щоб мати можливість оперативно змінювати лінзи - потрібно носити з собою футляр, в якому зберігаються ці змінні лінзи.
  9. Потрібно стежити за тим, щоб змінні лінзи зберігалися належним чином в індивідуальних захисних упаковках, щоб не подряпалися одна об одну

 

Зміна лінз в окулярах передбачає втрату нервів і часу та деякі незручності, такі як:

  • знайти час і місце щоб зупинитися (і змусити інших чекати, якщо людина не сама)
  • зняти рукавички (якщо вони є – можуть заважати)
  • дістати та розстебнути футляр 
  • дістати потрібні лінзи
  • зняти з себе окуляри
  • акуратно витягнути лінзи з оправи окулярів, намагаючись не перестаратися
  • запакувати їх назад у футляр 
  • акуратно вставити нові лінзи в пластикову оправу, намагаючись не пошкодити її
  • витерти відбитки пальців (які майже завжди залишаються при заміні лінз) спеціальною чистою серветкою (яка не завжди є по рукою), тому що лінзи швидко подряпаються і почнуть сильніше забруднюватись і запітніти, якщо витирати їх про одяг
  • застебнути та прибрати футляр назад 
  • одягти окуляри
  • одягти рукавички (якщо вони були зняті раніше) 

 

Несподівано, правда?) Стільки зайвої мороки… Що ж робити?)

Тепер розглянемо запропоновані нами варіанти, а саме:

  1. З урахуванням усіх недоліків змінних лінз, описаних раніше - розгляньте варіант Rotator TRIKIT (компактний набір із 3-х повноцінних змінних окулярів).
  2. Замість купівлі готового комплекту окулярів зі змінними лінзами – створіть свій власний індивідуальний комплект із кількох захисних окулярів із різними світлофільтрами на всі випадки життя. При необхідності такий набір можна доукомплектувати і аксесуарами на вибір (великі/маленькі, м'які/тверді захисні футляри різних кольорів/фактур з карабіном/ремінцем або без таких, мішечки та серветки для протирання, гумки на потилицю, антифоги тощо). За ціною варіанти цілком можна порівняти, оскільки нормальні окуляри зі змінними лінзами коштуватимуть не менше 20-25 доларів за комплект. У той час як за ці ж гроші можна купити 2-3 пари більш простих очок по 6-15 доларів з потрібними Вам характеристиками та параметрами + отримати знижку «за опт» і за бажанням доукомплектувати свій набір захисним футляром та іншими аксесуарами (якщо вони взагалі мають потребу). 
  3. Таким чином Ви вільні самі вибирати тільки потрібне і вирішувати за що і скільки Ви готові платити.

 

Виникає питання: «А як же мені носити з собою відразу кілька очок?».

Відповідь проста. Одні на обличчі, а інші – чергують у захисному футлярі або вдома на полиці). Повірте, це набагато зручніше, ніж носити з собою напівпорожній футляр із лише змінними лінзами.

 

Розглянемо й інші переваги такого варіанту

  1. Часто лінзи таких очок міцніше закріплені в оправі, що впливає на захисні характеристики.
  2. При покупці можна заощадити на комплектації. Комусь не потрібні ні жовті, ні коричневі лінзи, а тільки прозорі і чорні, комусь не потрібні аксесуари і т.д.
  3. Можна розтягнути покупку на кілька етапів. Сьогодні одні найпотрібніші окуляри, через тиждень другі, а потім уже аксесуари тощо.
  4. Можна підібрати окуляри, які сядуть ідеально, оскільки вибір набагато більший.
  5. Можна купити абсолютно різні моделі окулярів (навіть різного типу: відкриті + закриті, наприклад), що розширить сфери їх застосування. 
  6. Здійснюючи таку покупку без попередньої примірки (наприклад, через інтернет або на подарунок) менше ризик прогадати з дизайном, тому що з двох-трьох різних очок якісь точно повинні підійти до обличчя. А ті, що не підійшли, можна повернути, обміняти, продати, залишити собі або протестувати на міцність.
  7. Процес зміни окулярів набагато простіше і швидше за зміну лінз. Можна навіть не знімати рукавички, і немає необхідності протирати відбитки, оскільки немає потреби торкатися пальцями до лінз. А значить буде менше зношування для оправи, менше подряпин на лінзах, менше забруднень і запотівань, а отже – куди більший термін служби кожної окремої пари очок (не кажучи вже про сумарний термін служби всіх очок взятих разом).
  8. Маючи кілька очок, можна не так сильно за них переживати. Якщо раптом загубилися чи зламалися одні – не біда, адже у Вас є ще інші. А заміну поламаним завжди можна знайти і пізніше.
  9. Можна позичити другові одні зі своїх, і при цьому самому не залишитися без окулярів.
  10. В екстреному випадку окуляри навіть можна використовувати як засіб обміну – продати або обміняти на щось потрібне у надзвичайній ситуації, і навіть використовувати як засіб підкупу (випадки бували різні). Але самий хіт – ndash; це використання захисних окулярів як засіб для отримання грошей на суперечку, адже люди дуже сильно дивуються з їхньої колосальної міцності, за такого крихкого і витонченого зовнішнього вигляду.