Ми намагалися написати серйозну статтю, але від достатку мудрих слів почало нудити. Якщо що – у Вікіпедії більш-менш доступно викладено суть питання.

Ми спробуємо пояснити все на пальцях)

Отже, в нашому повітрі міститься волога, і їй дуже подобається осідати на холодних поверхнях. Вона хоче і осідатиме, де їй подобається, і особливо на лінзах! Конденсація – її залізний аргумент і тут проти фізики не попреш.

 

 

Вчені багато читають, і тому теж носять окуляри (які потіють). Ось вони й мізкують як вирішити це питання. Поки що придумали тільки вентилятор, підігрів та кондиціонер/осушувач (щоб напевно). Але без електрики з цим складно, тому для окулярів не дуже й підходить.

Думали-думали – нічого не вигадали і плюнули на все! А потім помітили, що запльовані окуляри менше пітніють. Надихнулися і стали тоді щосили шукати більш дієві варіанти. Чого тільки не куштували… Перепробували все! Взагалі все!

Ну і помітили вони, що деякі речовини справляються краще за інші. Так і вигадали antifog!  

Зараз антифогів багато різних, але суть у них одна – ndash; зробити так, щоб конденсат на лінзах був максимально прозорим. А для цього треба, щоб він рівномірно розподілявся тонкою рідкою плівкою по поверхні лінзи і не заважав огляду.

 

Це важко пояснити, не вдаючись у вищі матерії про поверхневі натяги, гідрофільність, конденсації і поверхнево-активні речовини, але вся суть у тому, що антифог робить поверхню більш змочуваною. Вологі це так подобається, що вона ніби розслабляється і стікає, поступово змиваючи шар anti-fog засобу. З часом лінза знову починає запітнівати, щоб Ви не забули нанести свіжий шар антизапотівника на улюблені захисні окуляри.

Заводський антифог на окулярах зазвичай довговічніший, але дуже ніжний і любить ласку. Він сильно не любить відбитки пальців і зайві протирання по-сухому, і ненавидить миючі засоби і протирання по-мокрому. Перш ніж терти такі окуляри після миття – краще дайте їм висохнути. Докладніше про це тут.

 

Останнє покоління заводського антифог-покриття відрізняється підвищеною зносостійкістю до стирання і навіть подряпин. Найвдаліший приклад – Proximity зі знімним ущільнювачем. 

 

 

Будь запотівання окулярів, дзеркала у ванній, вітрового скла в автомобілі, вікна на кухні, або візора в космічному скафандрі – одна з основних причин розмивання – це низька температура поверхні. Тому, наприклад, склопакети роблять не з одного скла, а з кількох (багатокамерні вікна). Таким чином внутрішня поверхня буде значно теплішою за зовнішню. 

Ви, напевно, знаєте, що саме за таким принципом роблять професійні лижні маски.

 

З окулярами трохи складніше, але є й такі варіанти окулярів із подвійною лінзою проти запотівання як легендарні I-Force.

 

Що впливає на запотівання?

Температура, вологість повітря, вентиляція, індивідуальні особливості організму, правильна посадка, догляд за окулярами та спеціальні  nofog-покриття.

 

Краще інших засобів проти запотівання, що наносяться, працює двох-компонентний засіб Fog-Buster. Написано, що вони одноразові, але люди у нас дуже винахідливі)

Зішліться на цю статтю при покупці будь-яких очок у магазині dospehi.com.ua – і отримайте Fog-Buster як бонус)

І нехай окуляри не потіють!

 

Ваші Обладунки для очей