Якщо окуляри мають темні лінзи і при цьому не захищені від ультрафіолету, то вони ШКІДЛИВІ! 

Темні окуляри пропускають менше видимого світла, тому зіниця розширюється. 

І якщо лінза не захищає від УФ, то очі отримують більшу шкоду, ніж якби людина була взагалі без окулярів.

Тож краще тоді взагалі без окулярів, аніж з незахищеними!

 

 

Захист від ультрафіолету скоріше відноситься до матеріалів, з яких виготовляється лінза, і не залежить від їх кольору (наприклад, полікарбонат має властивість поглинати УФ, тому навіть прозорі лінзи з цього матеріалу мають високий рівень захисту). 

Ступінь захисту від УФ можна оцінити лише спеціальними приладами, або довіритися виробнику (але остерігайтесь підробок).

На окулярах має бути позначка UV 400. Якщо це не підробка, то такі окуляри можна сміливо купувати.

Абревіатура UV означає ультрафіолетове випромінювання.

400 – означає, що лінзи виготовлені так, що не пропускають світло з довжиною хвилі до 400 нанометрів. Якщо цифра менша за 400 – це означатиме: захист від випромінювання неповний.

Такий захист особливо необхідний дітям адже їх зіниці ширші, а кришталик прозоріший, ніж у дорослих. Крім того, діти традиційно більше перебувають на свіжому повітрі. 


Ультрафіолет поділяється на:

UVA — довгохвильове випромінювання, що знаходиться в діапазоні 400-315 нм. Складає приблизно 95% сонячного світла, яке сягає Землі.

UVB — середньохвильове випромінювання, що лежить у діапазоні 315-280 нм. Складає приблизно 5% сонячного потоку. Здебільшого затримується атмосферою, але мала частина сягає Землі

UVC — короткохвильове УФ-випромінювання в діапазоні 280-100 нм. Майже повністю затримується озоновим шаром Землі.