Багато хто думає, що в жовтих окулярах - уночі все краще видно, а від ультрафіолету захищають тільки темні окуляри...Чи так це насправді?

Які переваги має той чи інший колір лінз?

Що дають кольорові дзеркальні напилення?

Для чого потрібна поляризація?

Що таке фотохромні окуляри?

Зараз прямо тут пояснимо все на пальцях)

 

Лінзи окулярів, який колір вибрати?

Основною характеристикою захисних окулярів є світлопропускна здатність їх лінз, тобто наскільки об'єктивно темними є ці окуляри. За цим параметром існує поділ на 5 категорій. У цих категоріях, є маса можливих варіантів кольорів і відтінків, кожен з яких відрізняється своїми особливими характеристиками.  

Зведена таблиця з нудними цифрами буде наведена нижче, а поки давайте поговоримо про ті кольори лінз, які часто викликають питання.

 

Жовті окуляри

Завдяки своєму жовтому світлофільтру такі окуляри роблять картинку чіткішою та яскравішою. Найбільш ефективними є жовті лінзи в похмуру погоду. Окуляри з такими лінзами відрізають частину синього спектру світла, через що покращується сприйняття об'єктів у просторі (відстань, глибина, контрастність, чіткість, різкість). Такі властивості дозволяють знизити напругу на очі та покращити швидкість реакції. За суб'єктивними відчуттями стає яскравіше, світліше, тепліше і навіть «веселіше».

Існує міф, що жовті окуляри дозволяють краще бачити у темряві. На жаль, це не так! Адже якщо жовтим світлофільтром частково блокується блакитна частина видимого спектру світла, то світліше від цього не стає. Жовті лінзи можна використовувати в сутінках, і навіть уночі, але важливо розуміти, що частину світла вони все ж таки відбирають, а ніяк не додають.

 

Помаранчеві окуляри

Мають ті ж властивості, що й жовті лінзи. Ще більш ефективно фільтрують холодний блакитний спектр світла та підвищують контрастність. На яскравому сонці у них навіть комфортніше, ніж у жовтих окулярах! У похмуру погоду ще помітніше додають тепла, контрасту, фарб та "настрою"). Але ми не рекомендуємо використовувати їх вночі та в умовах слабкого освітлення, адже для ночі вони можуть бути занадто темні.

 

Димчаста лінза

Димчастий (ориг. indoor/outdoor miroor) - прозора лінза з легким бронзовим дзеркальним напиленням. Досить світла лінза, яка завдяки дзеркальному покриттю забезпечує комфорт як на яскравому сонці, так і в сутінках. Універсальний варіант для різних завдань (в розумних рамках, звичайно). Не рекомендуємо використовувати вночі!

Коричневі та зелені (клікабельно)

Такі відтінки мають заспокійливий ефект. Комфортні як у сонячний день, так і у хмарну погоду. Роблять картинку трохи більш теплою та приємною. 

 

Червоно-коричневі та «Vermillion» (клікабельно)

Особливі кольори лінз, що приглушують синій та зелений спектри, збільшуючи контрастність. Найбільш ефективні для розпізнавання невеликих об'єктів на фоні неба та листя (стендова стрільба, гольф тощо).

 

Прозорі, сірі та чорні (клікабельно)

Стандартні кольори лінз, що передають максимально реальну картинку, з натуральними кольорами. Відрізняються ступенем затемнення, і використовуються для різних умов освітленості відповідно. 

 

Крім вищезазначених стандартних кольорів є особливі

ТЕХНОЛОГІЇ І ПОКРИТТЯ

 

Хамелеони – фотохромні лінзи, що затемнюються під впливом сонячних променів (а саме від ультрафіолету). Універсальний варіант, який дозволяє позбавитися необхідності носити кілька окулярів з різним ступенем затемнення.  Детальніше у цій статті про фотохромні окуляри (клікабельно).

Лінзи із дзеркальними покриттями – переважно використовується сіра затемнена лінза, на яку наноситься спеціальне покриття. Дзеркальна лінза сприймається трохи темнішою, оскільки додатково відбиває певні спектри світла (наприклад, синя дзеркальна лінза відбиває холодні спектри, через що картинка стає більш "теплою", а от червона джеркальна лінза навпаки даватиме "холодніший" ефект). Такі дзеркальні покриття найбільш ефективні для велоспорту, активного відпочинку, в горах зі сніговими покривами та на відкритих водних просторах і тд. Але ніщо не заважає їх використовувати і як повсякденні окуляри.

 

Поляризаційні окуляри – їх лінзи здатні усувати відблиски, що виникають при відбитті світла від різних поверхонь, таких як вода, сніг, мокрий асфальт, дахи будинків і тд. Яскраві бліки погіршують якість зображення і заважають розрізняти якісь деталі, можуть навіть засліплювати. Секрет поляризаційних лінз у поляризаційній плівці, що знаходиться всередині них. Ця розумна плівка блокує не всі світлові промені, а лише ті, що відбиті під певними кутами від блікуючої поверхні.

 

Категорії світлопропускання лінз:

  • Прозорі 0 категорія 100 — 80% світлопропускання — рецептурні діоптрійні окуляри для носіння в приміщенні, в сутінках чи вночі, водійські окуляри, світлі спортивні та захисні окуляри.
  • Світлі 1 категорія 80 — 43% світлопропускання — окуляри для хмарної погоди.
  • Середні 2 категорія 43 — 18% світлопропускання — підходять для носіння в місті та для керування автомобілем у середньояскраву погоду, в мінливу хмарність.
  • Сильні 3 категорія 18 — 8% світлопропускання — для захисту від яскравого денного сонця та для керування автомобілем при сильному освітленні.
  • Максимальні 4 категорія 8 — 3% світлопропускання — для максимального захисту в умовах високогір'я, на гірськолижних курортах і тд.