Якщо захисні окуляри не відповідають міжнародним стандартам безпеки – вони не можуть називатися захисними!

 

У цій статті ми розглянемо декілька найпопулярніших міжнародних стандартів безпеки, яким повинні відповідати справжні захисні окуляри. Для зручності ми розділимо їх на 2 категорії: промислові та балістичні стандарти безпеки.

 

Промислові стандарти безпеки (такі як ANSI Z87.1 та CEEN166).

Окуляри з таким рівнем захисту мають найширший спектр сфер застосування: від різного роду професійної діяльності (з певними ризиками для органів зору) до найекстремальніших видів спорту та відпочинку (з великими ризиками отримання серйозних травм).

Балістичні стандарти безпеки  (MIL-PRF-31013, MIL-PRF-32432, MIL-DTL-43511D, MIL-V-43511C, Ballistic MCEPS GL-PD 10-12).

Окуляри та маски з таким рівнем захисту відповідають вищим вимогам та перевершують промислові стандарти. Такі окуляри мають дещо вужчу спеціалізацію, ідозволяють використовуватися військовими та силовими структурами в реальних бойових умовах, при проведенні тренувань, військових навчань та тактичних операцій, або тими, хто має справу зі зброєю та іншими джерелами підвищеної небезпеки (на полюванні, в тирі, на полігонах, стрільбищах і т.д.). 

 

 

 

ПРОМИСЛОВІ СТАНДАРТИ БЕЗПЕКИ ЗАХИСНИХ ОКУЛЯРІВ 

 

  •  Стандарт ANSI Z87.1

 Розглянемо детально найпопулярнішу версію цього стандарту ANSI Z87.1-2003.

 Даний стандарт був розроблений в 2003 році в ANSI (American National Standards Institute) (Американський Національний Інститут Стандартів).

 ANSI – це некомерційна організація, яка займається розробкою торгових та комунікаційних стандартів. До неї входять великі корпорації, урядові служби, міжнародні організації і т.д. Головною метою ANSI є стимулювання та спрощення системи стандартів, сертифікації та оцінки якості продукції.

Стандарт безпеки ANSI Z87.1-2003 задає високі вимоги як до оптичних властивостей, так і до механічної міцності захисних окулярів і масок. 

Вимоги стандарту полягають у тому, щоб очі людини не постраждали від усіляких зовнішніх впливів.

Головний показник відповідності стандарту ANSI Z87.1-2003 — здатність окулярів успішно пройти цілу низку тестів, включаючи такі випробування на механічну міцність як ударні впливи предметів великої маси та впливу дрібних об'єктів на великій швидкості, а саме:  

 

 

 

High Mass Impact test. Удар важким конусоподібним сталевим снарядом, вагою 500 грам, скинутим з висоти 127 см); 

High Velocity Impact test. Удар сталевою кулею діаметром 6,35 мм, що летить зі швидкістю 45.7 м/с (165 км/год)

Penetration test. Удар загостреним сталевим предметом, вагою 44,2 грама, внаслідок його падіння з висоти 127 см);

 

Стандарт ANSI Z87.1 також відноситься і до категорії промислової безпеки US Federal OSHA 1910.133, включаючи себе широкі вимоги з розробки, дизайну, тестування та використання засобів індивідуального захисту. Стандарти ANSI широко використовуються OSHA (Occupational Safety and Health Administration). Федеральне Агентство Сполучених Штатів активно бере участь у регулюванні техніки безпеки на робочих місцях і піклується про здоров'я співробітників так як там прийнято вважати, що – це зони підвищеної небезпеки для робітників, і тому їм настійно рекомендується дотримуватися техніки безпеки на робочих місцях.

Всі захисні окуляри та маски, якими робітники працюють під юрисдикцією OSHA, повинні відповідати ANSI Z87.1. Стандарт захисних окулярів і масок включає і такі прості вимоги як:  

• Забезпечувати належний захист від будь-яких небезпек і ризиків, для яких вони розроблені.

• Бути досить зручними у використанні

• Міцно сидіти на обличчі і не створювати незручності та зорових перешкод при роботі;

• Допускати можливість дезінфекції та легкого очищення

• Бути міцними та мати великий експлуатаційний термін служби

Оновлена версія стандарту ANSI Z87.1+2010 практично нічим не відрізняється у вимогах до механічної міцності, але дещо відрізняється у маркуваннях. На таких окулярах ми можемо бачити маркування Z87+. 

 

  •  Стандарт безпеки CE EN 166

Європейський стандарт Conforming European (CE) EN166 ідентифікує кілька рівнів балістичного захисту окулярів та масок. 

Залежно від механічної міцності лінз та оправ захисних окулярів - вони можуть мати різне маркування (A, B, F, S). Розберемося, що означає кожне з цих маркувань.  

- Маркування  “S” – Increased Robustness (збільшена міцність). Такі лінзи витримують падіння на них 22-міліметрової сталевої кулі, вагою 43 г з висоти 1.3 метрів на швидкості 12 м/с (близько 45 км/год)

- Маркування “F” – Low Energy Impact (низька енергетична дія). Витримують пряме влучення 6-міліметрової сталевої кулі, вагою 0.86 г на швидкості 45 м/с (близько 165 км/год) 

- Маркування “B” – Medium Energy Impact (середня енергетична дія). Тримають удар такого ж 6-міліметрового сталевого шару, вагою 0.86 г, але вже на швидкості 120 м/с (близько 435 км/год)

- Маркування “ A” High Energy Impact (висока енергетична дія). Захищає від прямого попадання тієї ж 6-міліметрової сталевої кулі, вагою 0.86 г, але вже на швидкості 190 м/с (близько 685 км/год). 

    

 

БАЛІСТИЧНІ СТАНДАРТИ БЕЗПЕКИ ОКУЛЯРІВ

Балістичні стандарти безпеки з'явилися завдяки роботі єдиної військової системи стандартизації, яка своєю чергою своїм існуванням зобов'язана Міністерству Оборони  США. Ця система розвинулась із потреби гарантувати належну роботу, ремонтопридатність та надійність військової амуніції, у тому числі і захисних окулярів.

Стандарт MIL-PRF-31013
MIL-PRF (Performance Specification). Одним із документів американських військових стандартів є Військовий стандарт безпеки MIL-PRF. Він безпосередньо позначає рівень балістичного захисту.

У 1996 році було прийнято стандарт безпеки MIL-PRF-31013, який характеризує, зокрема, і рівень балістичного захисту окулярів. У процесі тестування захисні окуляри поміщаються на анатомічну голову-манекен, встановлену в балістичний випробувальний апарат.

Окуляри, що відповідають даному стандарту, здатні витримати пряме влучення снаряда вагою 0,37г діаметром 3,8мм (.15 калібр) на швидкості близько 200 м/с (720 км/год)

Стандарт MIL-DTL-43511D
У 2006 році цей стандарт оновив і замінив дещо застарілий стандарт 1990 року MIL-V-43511C
MIL-DTL (Detail Specification). Військовий стандарт безпеки MIL-DTL розроблений Міністерством оборони США. За своїми вимогами військовий стандарт MIL-DTL-43511D перевершує стандарт MIL-PRF-31013. Основний критерій відповідності стандарту MIL-DTL-43511D – лінза окулярів повинна бути здатна витримати пряме влучення снаряда вагою 1,1г діаметром 5,6мм на швидкості 180-184м/с (650-665км/ч), що можна порівняти з пострілом із мисливського самозарядного карабіна.

Стандарт MIL-PRF-32432
У 2013 році в США вийшов оновлений стандарт безпеки, який об'єднав у собі суворі вимоги основних попередніх стандартів MIL-DTL-43511D і MIL-PRF-31013. Цей стандарт безпеки поділяється на класи за принципом належності окулярів до того чи іншого типу

  • Клас 1 Окуляри відкритого типу зазнають тестового відстрілу і повинні бути здатні витримати пряме влучення снаряда вагою 0,37г діаметром 3,8мм (.15 калібр) на швидкості близько 200 м/с (720 км/год)
  • Клас 2 і 3. Окуляри та маски закритого типу і універсальні гібридні моделі відстрілюються трьома тестовими пострілами (.22 калібр, 1,09 грам) на швидкості 170 м/с (615 км/год)

Стандарт MCEPS GL-PD 10-12
Цей стандарт безпеки є сучасним стандартом MCEPS (Military Combat Eye Protection Systems) та замінює собою стандарт 1996 року MIL-PRF-31013. Цей стандарт безпеки передбачає різні випробування окулярів, у тому числі й симуляцію відстрілу з дробовика з відстані 10 метрів (діаметр сталевої кулі 6,35 мм та швидкість польоту 200 м/с). 

 

Якщо захисні окуляри не відповідають міжнародним стандартам безпеки – вони не можуть називатися захисними!

P.S. Про стандарт безпеки ASTM F2879-19 Standard Specification буде окрема стаття. Але якщо коротко, то це для страйкболу) for Eye Protective Devices for Airsoft Sports. Ось посилання КЛІКНІТЬ ТУТ